Cum te poti proteja de vicii ascunse inainte de vanzare

Vicii ascunse apartament – cum le poti evita?

Inainte de a-ti cumpara masina te-ai dus si ai verificat-o la service pentru a cere parerea unui specialist? Cei mai multi dintre noi facem sau vom face acest lucru. La fel trebuie sa se intample si in cazul tranzactiilor imobiliare. Nu face o verificare partiala a locuintei, pentru ca dezavantajele care vor urma sunt garantat de partea ta.

 

Hai sa vorbim despre importanta verificarii proprietatii din punct de vedere juridic si tehnic si in ce consta mai exact. Aceasta verificare este important sa fie facuta de fiecare viitor proprietar inainte sa semneze contractul pentru siguranta tranzactiei.

Verificarea pe care orice cumparator trebuie sa o faca consta in:

 • verificarea proprietatii din punct de vedere juridic
 • verificarea proprietatii din punct de vedere tehnic

 

Ce presupune verificarea din punct de vedere juridic a locuintei?

 

Ti-ai gasit locuinta potrivita si esti decis sa bati palma pentru efectuarea tranzactiei? Perfect.

Verifica cu atentie daca proprietatea detine toate documentele necesare vanzarii, actualizate si in conformitate cu reglementarile actuale. Exista multe situatii in care proprietarii efectueaza modificari fara Autorizatie, iar schita cadastrala nu corespunde cu realitatea din acte. In cazul acesta tranzactia va stagna, pentru ca banca nu va acorda creditul de care ai nevoie.

 

Care este solutia? Banca cere concluzia unui expert tehnic atestat, printr-un raport de Expertiza MLPAT. Raportul are rolul de a evalua conditia structurii de rezistenta a imobilului in urma modificarilor efectuate. Daca lucrarile nu au afectat rezistenta imobilului, banca va acorda creditul necesar, iar tranzactia poate continua.

 

Am avut parte si de o situatie in care proprietarul a efectuat lucrari de extindere cu Autorizatie si proces verbal de receptie, insa procedura nu s-a dus pana la capat. Dupa executarea extinderilor nu s-au efectuat masuratorile cadastrale pentru actualizarea cadastrului locuintei. Prin urmare, tranzactia nu a avut loc, iar obtinerea documentelor s-a extins pana la cateva luni.

 

Asadar, cum ne protejam de vicii ascunse in apartament? Verifica daca:

 • exista modificari in locuinta (interioare, exterioare, extinderi etc)
 • actele proprietatii sunt in regula (certificat energetic, certificat fiscal, cadastru)
 • situatia datoriilor catre asociatia de proprietari

 

Ce presupune verificarea locuintei din punct de vedere tehnic?

 

Odata cu verificarea situatiei juridice a imobilului trebuie sa ai in vedere si verificarea proprietatii din punct de vedere tehnic. Pentru verificarea tehnica este necesar sa apelezi la personal calificat. Asa cum din punct de vedere juridic actele sunt confirmate de catre notar, din punct de vedere tehnic verificarea trebuie sa se faca de catre un specialist.

Din postura de cumparator, tehnic, trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte:

 • conditia instalatiilor electrice
 • conditia instalatiilor sanitare
 • conditia in care se afla instalatia termica
 • instalatia de gaz

 

Cand este necesara schimbarea instalatiilor electrice si sanitare? In cazul blocurilor vechi se recomanda schimbarea instalatiilor sanitare si electrice pentru ca in timp materialele se uzeaza iar siguranta instalatiilor este pusa in pericol. Doar o persoana calificata poate aduce concluzii cu privire la conditia si siguranta instalatiilor, prin aparatura si tehnicile potrivite.

Adevarul este ca de cele mai multe ori verificarea locuintei de catre cumparator nu este completa, in ideea in care verificarea juridica are loc, iar partea tehnica este neglijata. Nu este suficient sa intrebi proprietarul despre vechimea instalatiilor. fara sa conformi cu o persoana calificata starea acestora.

Avantajele verificarii tehnice sunt ca:

 • te scuteste de costuri suplimentare pe viitor
 • te scuteste de situatii neprevazute (de exemplu. eventuale inundatii care pot aduce prejudicii atat tie, cat si vecinilor de sub apartamentul tau)
 • chiar daca constati ca exista probleme la nivelul instalatiilor vei stii ce ai de facut si vei cumpara apartamentul in cunostinta de cauza

 

Asadar, recomandarea noastra pentru tine este urmatoarea: nu te pripi cu privire la tranzactia pe care vrei sa o faci, daca nu ai verificat partea juridica si tehnica a locuintei. Daca tranzactia se bazeaza pe onestitate si sinceritate de la bun inceput, iar tu cunosti minusurile proprietatii si le accepti, atunci da, ai gasit locuinta potrivita. Fa verificarea proprietatii pentru a fi 100% sigur pe tranzactie si pe ce urmeaza sa platesti.

 

Iti dorim mult succes!

Vicii ascunse in apartament – stii persoane care au avut parte de neplaceri dupa ce a achizitionat proprietatea? Lasa-ne in comentarii!

 

Alătură-te discuției

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate.
Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.