Salutare,
In acest articol vom raspunde la 2 dintre cele mai puse intrebari de catre cumparatori si proprietari: care este suma de bani pe care trebuie sa o plateasca cumparatorul cand semneaza antecontractul si care este termenul de valabilitate al acestuia.
1. Cat se da avans la antecontractul de vanzare – cumparare al imobilului?
Cand vine vorba de avansul pe care trebuie sa-l plateasca cumparatorul la incheierea antecontractului trebuie sa stii ca nu exista o suma de bani standard ori o formula oficiala de calcul care se aplica prin lege, ci totul ramane la buna intelegere dintre cumparator si vanzator. Avansul care se plateste odata cu semnarea precontractului se stabileste si este convenit de comun acord de ambele parti.
Insa din experienta si practica noastra pe piata, iti spunem ca de principiu se intampla ca in stabilirea avansului sa se tina cont de mai multe aspecte care tin de proprietate si de zona. De exemplu, echipa noastra a intalnit urmatoarele situatii:
Solicitarea unui avans de 15% pana la 30% din pretul de tranzactionare->
Solicitatea unui avans de pana la 30% are loc de obicei in cazul proprietatilor din zonele cu preturi crescute (cum este partea de nord a Bucurestiului) , unde nivelul de trai este ridicat, iar locuinta se afla intr-o conditie foarte buna, mobilata si utilata modern si premium. Avansul solicitat este de regula echivalent cu valoarea proprietatii.
Solicitarea unui avans intre 3% – 10% din pretul de tranzactionare->
In zonele unde preturile proprietatilor sunt relativ accesibile in comparatie cu alte zone, iar oferta este diversificata (de exemplu, zona Militari, zonele Iancului, Dristor, Titan) ambele parti convin la un avans care nu depaseste in general 10%.
Cum si unde putem incheia antrecontractul?
Antecontractul poate fi incheiat in doua situatii:
- la notariat
- prin promisiune de vanzare care se face printr-un contract de rezervare prin agentie
In cazul contractului de rezervare prin agentie este necesar de mentionat ca va fi nevoie si de obtinerea unui extras de Carte Funciara de informare (vezi aici cum arata) care atesta ca vanzatorul este proprietarul de drept al imobilului si ca proprietatea este libera sau nu de sarcini.
De-a lungul timpului, am intermediat antecontracte atat la notariat, cat si prin promisiunea de vanzare. Insa noi recomandam ca semnarea sa aiba loc la notariat pentru ca este o formalitate oficiala, iar banca ia in calcul antecontractul incheiat la notar.
Cazurile in care s-a recurs la promisiunea de vanzare prin contractul de rezervare au fost cazuri de exceptie, in weekenduri sau in zilele nelucratoare, cand s-a dorit semnarea cat mai repede cu putinta, pentru siguranta tranzactiei. In cadrul contractului este necesar sa se specifice termenul limita cand cele doua parti se pot prezenta la notariat pentru a semna actele de vanzare – cumparare.
2. Cat este valabil un antecontract de vanzare – cumparare?
Valabilitatea contractului de vanzare – cumparare este stabilita, de asemenea, de comun acord de catre parti. Din practica si din experienta noastra, cei mai multi dintre clienti se rezuma la o valabilitate de o luna de zile daca tranzactia se va face prin acordare de credit ipotecar de catre banca. In medie, o luna de zile este termenul in care banca acorda creditul.
Atunci cand vanzarea a avut loc prin programul Prima Casa, termenul de valabilitate al antecontractului a fost in medie de 3 luni de zile.
In cazul in care proprietatea este platita “cash”, termenul de valabilitate poate varia atat de mult sau atat de putin cat se inteleg cumparatorul si vanzatorul.
Ti-a fost de folos acest articol? Lasa-ne in comentarii ce subiecte ti-ar placea sa abordam in urmatoarele articole. Daca ai nevoie de consultanta in vanzarea sau cumpararea proprietatii, ne poti contacta la 0723095532.