Evolutia blocurilor – cum a evoluat tiparul de construire al blocurilor de-a lungul timpului

 

 

2 camere, 44 de mp?! Suprafata de garsoniera, am spune la momentul actual. Cu siguranta confort 2. Daca ai vazut un anunt de acest gen, cel mai probabil vorbim de un apartament intr-un bloc construit inainte de 1970. La acea vreme, 44 de mp pentru un apartament de 2 camere era o suprafata considerata relativ normala.

 

Evolutia blocurilor – cum a evoluat tiparul de construire al blocurilor de-a lungul timpului? Ce gasim diferit la apartamentele anilor ’50 -’80 si prin ce se diferentiaza imobilele astazi?

 

 

Anii ’50 -’60 si inceputul anilor ’70 – apartamente de 3 camere cu o singura baie 

Acum aproximativ 70 de ani, tiparul de construire al imobilelor se caracteriza prin suprafete mai mici, compartimentare preponderent semidecomandata si apartamente de 3 sau 4 camere cu o singura baie. Livingul are rolul de „hol” si permite accesul catre alte incaperi din apartament, de regula bucatarie sau dormitor. Conceptul de compartimentare decomandata era putin introdus in sistemul constructiv de la acea vreme. De aceea majoritatea apartamentelor din blocurile vechi sunt semidecomandate. Astfel de locuinte pot fi regasite in Piata Victoriei, in Romana, Universitate, in zonele unde predomina imobilele vechi, construite inainte de 1970.

In ceea ce priveste regimul de inaltime al blocurilor in anii ’50 -’60 – ’70, majoritatea imobilelor aveau inaltime P + 8E, nedepasind de regula 8 etaje.

 

Anii ’70 -’80 ’90 – apartamentele au suprafete mai mari, numar suplimentar de bai si compartimentare decomandata

Odata cu inceputul anilor ’70, sistemul constructiv incepe sa se schimbe. Apar apartamentele decomandate care asigura un grad maxim de intimitate locuitorilor.  Trecerea dintr-o incapere in alta se face printr-un hol comun. Pe langa baie, locuintele de 3 si 4 camere incep sa dispuna de un grup sanitar de serviciu. Apartamentele sunt proiectate cu suprafete mai mari si inca din stadiul de proiectare incepe sa fie luat in calcul si numarul locurilor de parcare.

 

Dupa anii 2000 – blocuri construite de dezvoltatori imobiliari privati

Incepand cu anii 2000, constructiile sunt orientate din ce in ce mai mult spre confortul proprietarilor. Se construiesc din ce in ce mai multe imobile de catre dezvoltatori imobiliari si nu de catre societati administrate de stat. Unul dintre avantajele locuintelor noi este ca acestea pot fi mai spatioase decat cele vechi. Conceptul de open space incepe sa devina din ce in ce mai integrat, baile sunt mai spatioase, iar majoritatea imobilelor dispun de incalzirea prin centrala proprie. Sau in multe dintre cazuri, de incalzire prin centrala imobil.

Care este cartierul rezidential unde ti-ar placea sa locuiesti si care este zona unde n-ai putea locui niciodata? Scrie-ne raspunsul tau in comentarii!

Fii la curent cu ultimele oferte imobiliare postate de Apartamente de vanzare Bucuresti. Urmareste-ne pe facebook! 

 

 

 

Alătură-te discuției

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate.
Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.

Urmareste-ne si pe:

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.