Acte necesare cand cumperi un apartament

Cumperi apartament?

Te-ai hotarat asupra locuintei potrivite? Stii acte sunt necesare cand cumperi un apartament?

Viitorii proprietari trebuie sa se informeze din timp cu privire la lista cu acte necesare pentru cumpararea apartamentului. Exista cativa pasi pe care acesta trebuie sa ii urmeze pentru a deveni proprietar cu drepturi depline. 

Acte Necesare Cand Cumperi Un Apartament

Pentru cumparatori, lista cu acte necesare nu este atat de complexa. Vorbim de 3 documente generale pe care fiecare cumparator trebuie sa le prezinte la notariat. Acesta va trebui sa pregateasca:

Lista pentru cumparator este una orientativa. Este o lista de baza. In functie de situatie, pe langa documentele stabilite mai sus se vor solicita si alte acte. 

Desi lista cu acte necesare cand cumperi un apartament este mai restransa pentru cumparator, etapele de parcurs pentru a deveni proprietar nu sunt atat de simple. Cumparatorul trebuie sa treaca pe rol imobilul cumparat, sa predea actele la administrator bloc, sa ridice incheierea de intabulare. Totodata, se vor schimba si contractele de utilitati,  30 de zile de la data autentificarii contractului de vanzare-cumparare. 

La ce act sa fii atent cand cumperi

Exista situatii in care actele cadastrale (releveele) nu sunt actuale cu compartimenarea reala a apartamentului. Acest lucru se intampla cand proprietarii efectueaza modificari fara Autorizatie. 

Daca esti cumparator, asigura-te ca te interesezi de acest aspect inainte sa semnezi contractul de vanzare cumparare. Daca cumperi o locuinta fara credit bancar este cu atat mai important sa tii cont de modificarile interioare, pentru ca o poti achizitiona fara sa stii de prezenta acestora. 

La vanzarea prin credit, banca trimite un evaluator care constata modificarile efectuate si le raporteaza catre banca. Banca nu acorda creditul pana nu se certifica faptul ca aceste modificari sunt efectuate ingrijit. Ajungem astfel la un alt aspect important pentru care trebuie sa fii atent la lucrari fara Autorizatie: modificarile pot afecta structura de rezistenta a imobilului. 

La randul lor, proprietarii trebuie sa se asigure ca detin toate actele necesare tranzactiei, pentru ca astfel procesul poate intazia din cauza lipsei documentelor. Aici nu are de castigat nici proprietarul, nici cumparatorul care se poate razgandi cu privire la tranzactie, daca doreste sa se mute rapid in noua casa.

Acte Necesare Cand vinzi Un Apartament

  1. Carte de identitate 
  2. Actele de proprietate: 
  3. Dovada de achitare integrala 
  4. Dosar Cadastral
  5. Incheiere de Intabulare
  6. Certificat fiscal
  7. Adeverinta de la asociatia de proprietari
  8. Dovada achitarii la zi a cheltuielilor fata de furnizorii de utilitati
  9. Certificat de performanta energetica
  10.  Procura (in cazul imputernicirii la incheierea actelor)

Esti pregatit pentru tranzactie?

Tine cont ca aceaste liste cu acte necesare cand cumperi un apartament sunt strict orientative. Notarul sau agentul imobiliar te poate ajuta cu mai multe informatii legate de documentele necesare, in functie de situatia ta. 

Iti dorim mult succes in finalizarea tranzactiei si ne bucuram ca ai vizitat Apartamente de vanzare Bucuresti. 

Alătură-te discuției

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate.
Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.