Credeti ca incepand cu anul 2022, avansul pentru creditul ipotecar la locuinte va fi de 40%?

In ultimii ani, creditele ipotecare au fost finantate de banca cu avansul de 15%. De exemplu, pentru un apartament de vanzare de 70.000 euro, cumparatorul trebuia sa plateasca un avans de 10.500 euro catre banca. Vestea ca, incepand cu anul 2022, creditele pentru locuinte se vor majora, a devenit un subiect din ce in ce mai discutat. Si ingrijorator.

 

Ce concluzii am tras in urma discutiilor cu persoanele interesate de un credit ipotecar in anul 2022?

Cumparatorii se tem ca majorarea avansului pentru creditul ipotecar ar face imposibila achizionarea unei locuinte in urmatoarea perioada, din lipsa bugetului disponibil. Vestea cresterii avansului pune pe ganduri si proprietarii locuintelor. Scaderea cererilor creste posibilitatea ca vanzatorii sa tina proprietatea pe piata o perioada mai lunga de timp, pana cand un client se va decide asupra tranzactiei.

Sa presupunem ca din anul 2022, avansul pe care un cumparator il va plati pentru achizitionarea unei locuinte este de 40%

In acest caz, pentru acelasi apartament de vanzare de 70.000 euro, cumparatorul va trebui sa plateasca un avans de 28.000 euro. Deci cu 17.500 euro mai mult in comparatie cu cat ar fi achitat pentru avansul de 15%.

Intrebata ce parere are despre avansul actual de 15% pentru o proprietate de vanzare, o tanara chiriasa interesata sa-si achizitioneze propria locuinta considera ca “avansul de 15 % este unul acceptabil”. Aceeasi tanara spune ca “un avans de 40% poate reprezinta o problema pentru mine in accesarea creditului ipotecar, avand in vedere si cheltuielile suplimentare din ultima perioada.”

Am trecut printr-o scumpire in lant la alimente si utilitati, majorari care se resimt adanc in buzunarele oamenilor. Cel mai des, persoanele care acceseaza un credit ipotecar sunt chiriasii care isi doresc sa devina proprietari. In acest context, dorinta de a pune bani deoparte pentru achizionarea unei locuinte ramane doar la nivel de dorinta, pentru ca posibilitatea de a face economii scade si ea odata cu cresterea preturilor.

Sa auzim si parerile voastre

  • Ce procent credeti ca ar trebui luat in considerare pentru avansul creditului ipotecar?
  • Avansul pe care l-ati putea plati in momentul de fata pentru accesarea unui credit ipotecar este de …. %?
  • “In loc sa platesc lunar chirie intr-o locuinta unde nu sunt proprietar, imi pot face credit la banca si acei bani ii voi plati lunar pentru apartamentul meu.”Credeti ca suma platita lunar pentru chirie reprezinta o pierdere de timp si bani pe termen lung?

Alătură-te discuției

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate.
Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.

© 2018-2022 – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de LEMONLINE.

Este interzisa preluarea, modificarea textelor / imaginilor de pe www.apartamente-vanzare-bucuresti.ro fara acordul proprietarului, conform legii nr8/1996.